Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Νέα πτέρυγα με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού

Τι μπορεί να σημαίνει η επέκταση του Νοσοκομείου όταν λείπει το έμψυχο δυναμικό; Ότι το Ρέθυμνο έχει μετά από πολλά χρόνια καθυστέρησης ένα νέο κτήριο, το οποίο δεν θα είναι λειτουργικό αφού δεν θα έχει το απαραίτητο προσωπικό.


Χθες παραδόθηκε στο Νοσοκομείο από τη ΔΕΠΑΝΟΜ ο πρώτος όροφος της νέας πτέρυγας που θα στεγάσει την Παιδιατρική Κλινική, έτσι σταδιακά θα ξεκινήσει η μεταφορά του συγκεκριμένου Τμήματος και στη συνέχεια του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και των ιατρείων.

Το ΤΕΠ θα μεταφερθεί στο ισόγειο του κτηρίου και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει ακριβώς με τα ιατρεία. Η Παιδιατρική πάντως θα ξεκινήσει να μεταφέρεται προς το καλοκαίρι για να μειωθεί η νοσηλεία στην Κλινική, καθώς αυτήν την περίοδο λόγω ιώσεων είναι πολλά τα περιστατικά και η μεταφορά είναι απαγορευτική.

Σε ποσοστό 80% έχει αποφασισθεί τι θα μεταφερθεί στο νέο κτήριο σύμφωνα με τον Διοικητή του Ιδρύματος Γιώργο Μοσχοβάκη και απομένει ένα 20%, καθώς αναμένονται προτάσεις από τα Τμήματα.

Για παράδειγμα ο οφθαλμίατρος έχει μηχανήματα και περιμένει να τα εγκαταστήσει, ενώ το που – στο νέο κτήριο ή το παλαιό μετά τη μεταφορά – θα οριστικοποιηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα.
Εν αναμονή βέβαια είναι και ο δερματολόγος ο οποίος ουσιαστικά δεν έχει ιατρείο στο παλαιό κτήριο και θα μεταφερθεί το ιατρείο του εκεί.

Μεγάλη ανάσα αναμένεται να πάρουν και οι εργαζόμενοι αλλά και οι ασθενείς στο ΤΕΠ αφού ο χώρος που τώρα λειτουργούν είναι ίσως ο χειρότερος σε όλο το Νοσοκομείο.

Ωστόσο μείζον θέμα είναι η έλλειψη προσωπικού αφού δεν γίνονται προσλήψεις και δεν υπάρχει και καμία σχετική επίσημη πληροφόρηση από το υπουργείο για το άμεσο μέλλον.

Χθες υπεγράφησαν δύο συμβάσεις για επικουρικό προσωπικό μιας διοικητικής υπαλλήλου και μιας τραυματιοφορέα που εκκρεμούσαν από τον προηγούμενο Νοέμβριο, ενώ εκκρεμούν τέσσερις ακόμη θέσεις επικουρικών που πληρώνονται από το υπουργείο.

Η ανάγκες όμως είναι πολύ μεγαλύτερες, έτσι το νοσοκομείο, εφόσον υπάρχει «πάγωμα» προσλήψεων έχει προβλέψει, σύμφωνα με τον Διοικητή, κονδύλι στον προϋπολογισμό του για επικουρικό προσωπικό 16 ατόμων, έχει κατατεθεί η σχετική αίτηση στη ΔΥΠΕ Κρήτης και εκκρεμεί η έγκρισή της στο γενικό Λογιστήριο του κράτους. Εφόσον το υπουργείο προς το παρόν δεν κάνει προσλήψεις, τότε το νοσοκομείο πρέπει να προσλάβει προσωπικό και να το πληρώνει από τα δικά του έσοδα, μας είπε ο κ. Μοσχοβάκης.

Αλλιώς η επέκταση θα είναι ένα κτήριο που δεν θα μπορεί να λειτουργεί, παραδέχεται ο ίδιος.
Μάλιστα ο κ. Μοσχοβάκης πριν λίγες ημέρες συμμετείχε σε συνάντηση με τον υπουργό υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και τους Διοικητές των Νοσοκομείων και όπως μας είπε δεν ειπώθηκε τίποτα σχετικό με νέο προσωπικό, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη.

Παρά τις επιστολές τόσο του ίδιου όσο και της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρης Λιονή, η ηγεσία του υπουργείου ακολουθεί πιστά τη … μνημονιακή πολιτική.

Η κα Λιονή ωστόσο πρόσφατα σε συνάντησή της με τον υφυπουργό κ. Τιμοσίδη του εξέθεσε το πρόβλημα, τονίζοντας πως τουλάχιστον η λύση του επικουρικού προσωπικού θα μπορούσε να εξεταστεί από το υπουργείο για να καλυφθούν θέσεις απαραίτητες στο Νοσοκομείο. Ο κ. Τιμοσίδης ήταν ενήμερος και από τον υφυπουργό Μανώλη Όθωνα και εμφανίστηκε καταρχήν θετικός σε ό,τι αφορά το επικουρικό προσωπικό και είπε πως το υπουργείο θα το εξετάσει. Ήταν μάλιστα γνώστης των σοβαρών ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό αναλογικά με τον κόσμο που καλούνται να εξυπηρετήσουν και τις ανάγκες του Ιδρύματος.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου