Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Οι stagers πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις τους στο Νοσοκομείο!

Οι εργαζόμενοι με καθεστώς stage στο Νοσοκομείο - που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη μετά την κατάργηση του προγράμματος μαθητείας με το οποίο απασχολούνταν- πρέπει να επιστρέψουν προσωρινά στις θέσεις τους, εφόσον υπάρχει η σχετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η οποία είναι δεσμευτική για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου.


Αυτό αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης στην απάντησή του σε ερώτηση της βουλευτού Ρεθύμνου της ΝΔ, Όλγας Κεφαλογιάννη (18-2-2011).

Το θέμα είχε αποκαλύψει στις 9 Φεβρουαρίου η Κρητική Επιθεώρηση, καθώς έξι εργαζόμενοι που εργάζονταν με προγράμματα stage είχαν στείλει εξώδικο στο Νοσοκομείο, αφού το νοσηλευτικό ίδρυμα παρά τη δικαστική απόφαση για συνέχιση της απασχόλησής τους και την καταβολή των αντίστοιχων αποδοχών μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης του δικαστηρίου, αρνούνταν να το πράξει.

Η απάντηση τότε του Διοικητή ήταν πως δεν υπάρχουν τα χρήματα ώστε τα έξι αυτά άτομα να εργάζονται και να πληρώνονται.

Υπενθυμίζουμε πως οι εργαζόμενοι κάλυπταν ανάγκες του Νοσοκομείου με διαδοχικές συμβάσεις από το 2006 έως το 2010 με το γνωστό καθεστώς «μαθητείας». Με τη λήξη των συμβάσεών τους και την κατάργηση των προγραμμάτων που άφησαν χωρίς δουλειά χιλιάδες κόσμου που κάλυπτε σε διάφορες υπηρεσίες πάγιες και διαρκείς ανάγκες, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, αναμένουν δε την οριστική απόφαση.
Μάλιστα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες έχουν ήδη υποβάλει μήνυση κατά του Διοικητή και του Διοικητικού Διευθυντή του Νοσοκομείου για παράβαση καθήκοντος.

Η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού

Η αναφορά της κας Κεφαλογιάννη αφορούσε τη μη συμμόρφωση της Διοίκησης του Νοσοκομείου Ρεθύμνου με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι μέσω προγραμμάτων stage πρέπει να επιστρέψουν προσωρινά στις θέσεις εργασίας τους.

Στην απάντησή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνης, τονίζει, ότι η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών είναι δεσμευτική για τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, η οποία πρέπει να αποδέχεται προσωρινά τις υπηρεσίες των συμμετεχόντων στα προγράμματα stage, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες αποδοχές, έως την έκδοση οριστικής απόφασης επί της ασκηθείσας κύριας αγωγής τους.

Επίσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρει, ότι ο ΟΑΕΔ δεν δεσμεύεται με την εκτέλεση της προσωρινής διαταγής, αφού η ίδια η προσωρινή διαταγή απευθύνεται ρητά και αποκλειστικά στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Η Βουλευτής του Νομού, μετά την απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καλεί τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου να προχωρήσει στην εφαρμογή της δικαστικής απόφασης, ήτοι, να αποδέχεται τις προσηκόντως προσφερόμενες υπηρεσίες των εναγόντων και να καταβάλλει τις αντίστοιχες αποδοχές έως την έκδοση οριστικής απόφασης επί της ασκηθείσας κύριας αγωγής κατ’ αυτής.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η ίδια αναφορά έχει κατατεθεί και προς το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο δεν έχει ακόμα απαντήσει.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου