Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Κλείνουν ΕΠΑΣ Βοηθών Νοσηλευτών δημοσίων νοσοκομείων

Με την ψήφιση τροπολογίας του υπουργείου Υγείας προχωρά το κλείσιμο και η κατάργηση των όποιων παροχών στους σπουδαστές των ΕΠΑΣ Βοηθών Νοσηλευτών
Τροπολογία για τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Βοηθών Νοσηλευτών, τα οικοτροφεία και τα τμήματα Μαθητικής Μέριμνας που λειτουργούν σε δημόσια νοσοκομεία και βρίσκονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη.


Η τροπολογία ( άρθρο 31 ) του υπουργείου Υγείας, που ενσωματώθηκε στο νόμο για την «Παροχή υπηρεσιών ασφάλειας από ενόπλους φρουρούς σε εμπορικά πλοία και άλλες διατάξεις», καταψηφίστηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, ενώ την υπερψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ.Δείτε και το ΦΕΚ

 Με βάση όσα προβλέπει:

•Καταργούνται τα οικοτροφεία και τα τμήματα μαθητικής μέριμνας των σχολών 9 νοσοκομείων: Των Γενικών Νοσοκομείων Σάμου, Κομοτηνής, Τρικάλων, Καρπενησίου, Κέρκυρας, Αγίου Νικολάου Κρήτης, Τρίπολης, Κεφαλλονιάς και του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου.

•Αποφασίζεται, επίσης, το κλείσιμο των ΕΠΑΣ άλλων 5 νοσοκομείων: Του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών, των νοσοκομείων «Γ. Γεννηματάς» και «ΑΧΕΠΑ» Θεσσαλονίκης, του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και του «Ασκληπιείου Βούλας».

Μοναδικό κριτήριο των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση με τη συγκεκριμένη τροπολογία είναι η μείωση των κρατικών δαπανών και όχι η ανάγκη αναβάθμισης του νοσηλευτικού επαγγέλματος και των σχετικών σπουδών, ώστε οι νοσηλευτές να βγαίνουν από μία ανώτατη σχολή και να μην υπάρχει κατηγοριοποίηση στο επάγγελμα.

Δεν καταργεί τους νοσηλευτές πολλών ταχυτήτων, αφού διατηρεί ένα μικρότερο αριθμό δημόσιων σχολών αυτής της βαθμίδας και τις αντίστοιχες στον ιδιωτικό τομέα, που θα συνεχίσουν να βγάζουν βοηθούς νοσηλευτές και να τροφοδοτούν τις μονάδες Υγείας.

Σε αυτές τις δημόσιες σχολές έβρισκαν διέξοδο κυρίως παιδιά από φτωχές λαϊκές οικογένειες, για τα οποία η φοίτηση στις αντίστοιχες ιδιωτικές σχολές είναι απαγορευτική λόγω του υψηλού κόστους των διδάκτρων. Η κατάργηση των οικοτροφείων και της μαθητικής μέριμνας σηματοδοτεί άγριες περικοπές στις ανάγκες και στο δικαίωμα των σπουδαστών για εξασφάλιση δωρεάν στέγασης και σίτισης.

Εδώ και χρόνια, η λειτουργία των οικοτροφείων είχε καταργηθεί στην πράξη, μέσα από την εγκατάλειψή τους και την επικράτηση άθλιων συνθηκών στέγασης σε αυτά. Τώρα το κράτος επιδιώκει να μην υπάρχει ούτε σαν τυπική υποχρέωση η παροχή στέγασης και σίτισης στους σπουδαστές.

Παραμένει η κατηγοριοποίηση των νοσηλευτών
Η θέση των νοσηλευτικών σχολών είναι σε μια ενιαία ανώτατη βαθμίδα ενός αποκλειστικά δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, χωρίς να υπάρχουν άλλες υποκατηγορίες νοσηλευτών. Ομως η κυβέρνηση δεν κινείται σε μια τέτοια κατεύθυνση, αλλά αντίθετα συνεχίζει να διατηρεί τα διαφορετικά επίπεδα εκπαίδευσης νοσηλευτικού προσωπικού και συνολικά οδηγεί στην υποβάθμιση των παροχών προς τους φοιτητές των ΕΠΑΣ. Επιπλέον, καταργεί αυτές τις επαγγελματικές σχολές χωρίς ταυτόχρονα να ανοίγει θέσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, ούτε διασφαλίζει τους σπουδαστές που ήδη φοιτούν στις σχολές που καταργεί με το νόμο.

Οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες των ΕΠΑΣ χρειάζεται να αναπτύξουν δράση για να μην κλείσει καμία σχολή, κανένα οικοτροφείο, για να αυξηθούν οι παροχές με δωρεάν στέγαση και σίτιση σε όλους, για να εξασφαλίζονται σύγχρονοι και υγιεινοί χώροι διαμονής και αξιοπρεπής διαβίωση σε κάθε σπουδαστή. Να παλέψουν για να γίνουν άμεσα προσλήψεις νοσηλευτών και από αυτή τη βαθμίδα εκπαίδευσης, με μόνιμη πλήρους και αποκλειστικής σχέσης εργασίας σε όλες τις δημόσιες μονάδες Υγείας (Κέντρα Υγείας, ΕΟΠΥΥ, νοσοκομεία) μιας και οι ελλείψεις σήμερα σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι τεράστιες.

ΠΗΓΗ

12 σχόλια:

  1. Αχ,τι αλλο θα δουμε και θα παθουμε ακομα ενας Θεος ξερει...
    Βιβλια στα σχολεια γιοκ!
    Τμηματα και των ΤΕΙ διαφορων ειδικοτητων εκλεισαν λιγο παλαιοτερα.
    Παιδεια ακριβοπληρωμενη που περισσοτερο χανους γενναει,παρα σκεπτομενους Ελληνες.
    Ολων των βαθμιδων οι σχολες εγιναν μαντρια για καλοθρεμμενα προβατα.
    Σαν εθνος της φαπας λοιπον απλως τρωμε φαπες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ola xalia re gmt krima krima to pasok maS dielyse

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και πολυ σωστα επραξαν..οσον αφορα στο πρωτο σκελος το κλεισιμο των οικοτροφειων...το θεμα ειναι τυπικο..γιατι τα οικοτροφεια στις σχολες αυτες δεν λειτουργουν απο τοτε που μετατραπηκαν απο ΜΤΕΝΣ σε ΤΕΕ Α κυκλου...(πανω απο 15 χρονια)..και δεν εχει καμμια σχεση με τα οσα αναφερονται στο αρθρο..περι αθλιων συνθηκων διαβιωσης κλπ...οσο οι σχολες λειτουργουσαν ως ΜΤΕΝΣ η παραμονη των μαθητριων στο οικοτροφειο ηταν υποχρεωτικη( εσωκλειστες!!!!!..ελεος!!!!)..οταν στην πορεια η παραμονη στα οικοτροφεια εγινε προαιρετικη δεν υπηρχε επιθυμια των μαθητριων να παραμεινουν στα οικοτροφεια...ετσι σταματησε σταδιακα η λειτουργια τους.
    οσον αφορα την λειτουργια των συγκεκριμενων σχολων, η αληθεια ειναι οτι οταν δημιουργηθηκαν εξυπηρετουσαν τους τοτε σκοπους..1)δεν υπηρχε αντιστοιχη ειδικοτητα στα τεχνικα- επαγγελματικα λυκεια (υπουργειο παιδειας)..ετσι βοηθοι νοσηλευτες/τριες εβγαιναν μονο απο αυτες τις σχολες..2)εξυπηρετουσαν τα νοσοκομεια μεσα απο την πρακτικη ασκηση που ηταν ενσωματωμενη στο τοτε ωρολογιο προγραμμα σπουδων η οποια συγκρητικα με την θεωρητικη καταρτιση υπερτερουσε κατα πολυ. σημερα δεν εξυπηρετουν κανενα απο τους παραπανω σκοπους, η ειδικοτητα βοηθου νοσηλευτη δινεται απο το υπουργειο παιδειας, οι σχολες των νοσοκομειων ακολουθουν το ιδιο προγραμμα σπουδων με αυτο του υπουργειου παιδειας. επομενως για πιο λογο να συνεχισει η λειτουργια τους???....δεν εχουν λογο υπαρξης!!!! ειναι αποριας αξιο πως ακομη δεν τις εχουν κλεισει...προφανως εξυπηρετει η λειτουργια τους ...αλλες αναγκες..και σκοπους..οχι παντως το γενικο συμφερον ουτε τους φορολογουμενους πολιτες!!! και ιδιαιτερα δεν εξυπηρετει τους μαθητες/τριες που φοιτουν σε αυτες αποκομμενοι/ες απο το υπολοιπο εκπαιδευτικο συστημα...Συμπερασμα:αν θελουμε να σοβαρευτουμε σε αυτη τη χωρα το κλεισιμο των συγκεκριμενων σχολων ειναι μονοδρομος!!!!..ολα τα υπολοιπα που λεγονται ..ειναι εκ του πονηρου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συναδελφε ανωνυμε,κανενα κομμα δεν αυτοδιοριζεται ως κομμα εξουσιας.
    Εμεις ολοι οι "απο κατω" τους δινουμε αυτο το βημα.
    Και το πληρωνουμε..
    Οι πολιτικοι δεν ειναι τιποτ'αλλο παρα ο καθρεφτης των πολιτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. και εγω ειπα να γραφτω φετος αμαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. kai upaxoun akoma kollimena muala pou tous psifizoun,,,an einai dunaton!!!pou tha ftasoume....ton ton iounio teleiono tin foitisi m se aytin tin sxoli...poso akoma na tin upovathmisoune??? den koitane na kopsoun apo ekei p prepei...gt panta xtipane tous oikonomika asthenesterous???MALAKIES ETSI ME KEFALAINA GRAMMATA...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ολα καλα ρε παιδια κ τι γινεται με τουσ δε που δουλευουν 20 κ χρονια που εβαλαν τοση δουλεια χωρισ καθηκοντολογιο που δεν τουσ καλυπτει κανεισ που τουσ χαντακωσαν μισθολογικα που ο κ σκουτελησ τησ ενε απαξιει για τουσ δε θεωρησε οτι καταφερε κατι ετσι κ αλλιωσ δεν θα τρωγαμε τη θεση προισταμενου ξερετε ποσουσ τε εχω συναδελφουσ που βαριουνται να κουνησουν κανουν μονο εργασιεσ κτλ κ στα χειρουργεια δεν ξερουν πωσ να κινηθουν απο την τσεπη του μασ πληρωνε ο κ σκουτελησ/η δουλεψε πολυ ο ιδιοσ εχω κιαλλα αλλα ασ μη φορτωσω περισσοτερο ηθελα να ξερω ποιοσ μασ αξιολογει απαντηστε λοιπον φιλοι τε δεν θα γινεται ολοι προισταμενοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τι εννοειτε κενο δεν σασ απεσαν αυτα που εγραψα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πριν κατηγορούμε το οτιδήποτε θα ήταν καλό να εξετάσουμε τον τρόπο λειτουργίας του.Δεν είναι τυχαίο που για πολλά χρόνια η ειδικότητα Βοηθών νοσηλευτών δινόταν απ το υπουργείο Υγείας , τα νοσοκομεία που έχουν Σχολές έχουν άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια,προσωπικό εκπαιδευμένο και με πείρα που αριθμεί χιλιάδες ώρες στην εκπαίδευση.Οι σχολες του ΟΑΕΔ και τα περισσότερα λύκεια δεν έχουν καν εργαλεία και τα εργαστήρια είναι απαράδεκτα...εκτος αν πιστευει κανεις ότι μπορεί να εξασκηθει η νοσηλευτική χωρίς προπλάσματα λέγοντας στους μαθητες "φανταστείτε ότι αυτο είναι ένα κρεβάτι η ότι αυτη είναι μια σύριγγα" Η νοσηλευτική πράξη απαιτεί επίδειξη και εξάσκηση σε πραγματικές συνθήκες δεν είναι θεωρία...Οι απόφοιτοι των σχολών στελεχώνουν επάξια τα νοσοκομεία χρόνια τώρα...όσο για τα οικοτροφεία ή τις σχολες που δεν ειχαν μαθητές καλά έκαναν και έκλεισαν αν απαχολούσαν προσωπικό που καθόταν επι χρόνια...Όμως να μη τα ισοπεδόνουμε όλα , σαν άξια θύματα του κανιβαλλισμού που μας επιβάλλουν οι άθλιες συνθήκες του σήμερα που θα μεινει στην ιστορία ως φτηνό σε αξίες και ανθρώπους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. και στα γιαννιτσα ρε παιδια το νοσοκομειο γιατι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παιδια, εγω εχω τελειωσει το 1994 τη Σχολη του Τζανειου νοσοκομειου Πειραια,που την θεωρουν μια απ τις καλυτερες ΜΤΕΝΣ..αλλοι βεβαια το λενε αυτο.Εγω αυτο που εχω να πω ειναι οτι οι ΜΤΕΝΣ οντως δινουν μια καλη εκπαιδευση,μπορει να μην ειναι σε επιπεδο ΤΕΙ αλλα δεν ειναι και Δημοτικου..Στη δικη μου σχολη δεν σηκωνε τσαχπινιες,αν δε διαβαζες δεν την εβγαζες καθαρη...Και ηταν μια λυση οντως για παιδια απο φτωχες οικογενειες που δεν μπορουσαν να τους πληρωσουν την ιδιωτικη Παστερ και ΣΒΙΕ..Οσο για τα οικοτροφεια, ειχαν παψει να λειτουργουν εδω και χρονια, εγω νοικιαζα γκαρσονιερα, κανεις δεν ηταν εσωκλειστος..Τα οικοτροφεια λειτουργουσαν σε παλιοτερους καιρους, και πραγματι ειχαν νοοτροπια Παρθεναγωγειου και Κατηχητικου..Αλλα η δικη μας σχολη ηταν εκμοντερνισμενη σε καποια θεματα, πχ δε φορουσαμε καπελο μονο μια ποδια, ζακετα μπλε παπουτσια ασπρα,και μονο στην πρακτικη στο νοσοκομειο απαγορευοταν το μακρυ σκουλαρικι, το εντονα βαμμενο νυχι και το λυτο μαλλι,για λογους προφυλαξης απο μικροβια και για την ασφαλεια του ασθενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή