Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Αντιδράσεις για το "νέο" οργανισμό λειτουργίας του Νοσοκομείου Ρεθύμνου

Τεράστια αναστάτωση έφερε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου η πρόταση από το υπουργείο υγείας για τον νέο Οργανισμό λειτουργίας του ιδρύματος, που καμία σχέση δεν έχει με τις απαιτήσεις του νοσοκομείου έτσι, όπως είχαν κατατεθεί στη σχετική πρόταση πριν μερικούς μήνες.Μάλιστα οι γιατροί της Μονάδας Αιμοκάθαρσης απειλούν με παραίτηση  από σήμερα κιόλας.


Το υπουργείο δεν έκανε δεκτή την πρόταση του ιδρύματος και καταθέτει τη δική του αντιπρόταση που γυρίζει το νοσοκομείο πίσω. Δεν αναφέρει πουθενά ως τμήματα το Πνευμονολογικό, το τμήμα ΩΡΛ, τη νεφρολογική κλινική και δεν αυτονομούνται η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και αιμοκάθαρσης και η Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης. Τμήματα που λειτουργούν εδώ και χρόνια, δηλαδή, αγνοούνται από το υπουργείο.

Παράλληλα «κόβει» προσωπικό από όλους τους τομείς σε σχέση με αυτό που ζητούσε το νοσοκομείο για να μπορεί να λειτουργεί εύρυθμα και ζητάει από το νοσοκομείο να καταθέσει για τρίτη φορά νέα πρόταση με τις παρατηρήσεις που έχει πάνω σε αυτά που ορίζει το υπουργείο.

Σύμφωνα με τον διοικητή του Ιδρύματος Γιώργο Μοσχοβάκη, η πρόταση του νοσοκομείου – η διαμορφωμένη αξίζει να σημειώσουμε η οποία είχε λάβει υπόψη τις απολύτως απαραίτητες ανάγκες μετά την πρώτη απόρριψη από τον τότε υπουργό κ. Λοβέρδο - ζητούσε 99 άτομα ιατρικό προσωπικό και το υπουργείο αντιπροτείνει 81. Ζητούσε 274 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και το υπουργείο προτείνει 258.

Παράλληλα «κόβονται» 2 μαίες, ενώ ο τομέας διοικητικού, οικονομικού και τεχνικού προσωπικού είναι μείον 91 θέσεις.

Το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό δηλαδή ουσιαστικά έρχεται στα σημερινά δεδομένα, με τις ανάγκες βέβαια του Ρεθύμνου να είναι κατά πολύ αυξημένες και να μην μπορεί το ίδρυμα να ανταπεξέλθει σε αυτές.

Παράλληλα οι κλίνες διατηρούνται 200 στην υπουργική πρόταση, παρά το γεγονός ότι τον προηγούμενο Μάρτιο υπήρξε απόφαση του υφυπουργού υγείας Μ. Τιμοσίδη για αύξηση των κλινών κατά 20 και μάλιστα δημοσιεύτηκε και στο ΦΕΚ.

Σύμφωνα με τους γιατρούς και τους εργαζόμενους η πρόταση αυτή υποβαθμίζει το νοσοκομείο Ρεθύμνου, αφού δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τις πραγματικές ανάγκες του ιδρύματος και θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.

Μάλιστα οι γιατροί της Μονάδας Αιμοκάθαρσης απειλούν με παραίτηση από σήμερα κιόλας, διότι όπως λένε κουράστηκαν να κάνουν 10 και 11 εφημερίες το μήνα, τη μια να ψάχνουν για υλικά την άλλη για φάρμακα και τώρα να χάνουν γιατρούς, αφού η πρόταση του υπουργείου ορίζει τρεις γιατρούς, χάνει δηλαδή δυο και χάνουν επίσης δυο νοσηλευτές από θέση προϊστάμενου.

Το νοσοκομείο έχει άλλωστε δεχθεί πολύ μεγάλο βάρος με τους ανθρώπους που κάνουν αιμοκάθαρση από τότε που έκλεισε και η κλινική «Ασκληπιός» και μάλιστα υπάρχουν και αιτήματα ρεθυμνιωτών σε εκκρεμότητα οι οποίοι κάνουν αιμοκάθαρση σε άλλα νοσοκομεία του νησιού διότι δεν μπορεί το τοπικό νοσοκομείο να τους εξυπηρετήσει.

«Πρόχειρη» χαρακτηρίζει την πρόταση του υπουργείου ο κ. Μοσχοβάκης και «περιοριστικό» τον οργανισμό για τη λειτουργία του ιδρύματος. Ο κ. Μοσχοβάκης θα στείλει σήμερα κιόλας στο υπουργείο τις παρατηρήσεις και τις διαφωνίες του νοσοκομείου, τονίζοντας πως η πρόταση του υπουργείου δεν γίνεται αποδεκτή.

Για την πρόταση του υπουργείου ενημερώθηκε και η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή η οποία περιμένει το νέο κείμενο που διαμορφώνει το νοσοκομείο για να στείλει επιστολή στο υπουργείο υγείας με την οποία θα στηρίζει το αίτημα του ιδρύματος και θα διεκδικεί το επιπλέον προσωπικό.

Πάγωμα της διαδικασίας ζητά η ΟΕΝΓΕ

Το πάγωμα της διαδικασίας ζητά από τον Υπουργό Υγείας, κ. Κίττα με έγγραφό της η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών, που υποστηρίζει ότι οι οργανισμοί δεν βασίζονται σε πραγματικές ανάγκες, αλλά σε «διαλυτικές ιδεοληψίες» του πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν οι γιατροί: «Παρά τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ μας στη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε στις 25 Μαΐου σχετικά με το πάγωμα των οργανισμών Νοσοκομείων που εκπόνησε εν κρυπτώ η υπό τον κ. Λοβέρδο πολιτική ηγεσία, σήμερα διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι ο Γεν. Γραμματέας του υπουργείου κ. Κωτσόπουλος ζητά με εξαιρετικά επείγον έγγραφο που απευθύνει προς τις ΔΥΠΕ και τα Νοσοκομεία να έχει μέχρι αύριο 13 Ιουνίου προτάσεις επί των πρόσφατα δημοσιευμένων οργανισμών.

Μάλιστα θεωρούμε παράδοξο εσείς ως υπουργός να δηλώνετε σε συνέντευξη τύπου που δώσατε στις 6 Ιουνίου ότι θα ανακληθούν οι οργανισμοί και λίγο αργότερα ο Γεν. Γραμματέας να ζητά προτάσεις από τα Νοσοκομεία, θεωρώντας ως βάση αυτούς ακριβώς τους εκτρωματικούς οργανισμούς του κ. Λοβέρδου.

Παρακαλούμε λοιπόν να δώσετε ρητή εντολή να παγώσει κάθε διαδικασία που έχει ανοίξει σχετικά με οργανισμούς οι οποίοι ουδόλως βασίζονται σε πραγματικές ανάγκες, αλλά στις διαλυτικές ιδεοληψίες του προκατόχου σας».

Ένωση Γιατρών: Παραδίδουμε τους ασθενείς στα χέρια της πολιτείας

Δηλώνουν παραίτηση οι νεφρολόγοι του νοσοκομείου, τονίζοντας ότι είναι αδύνατον η μονάδα να συνεχίσει να λειτουργεί υπό αυτές τις συνθήκες.

Στην ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ αναφέρεται:
"Το νοσοκομείο Ρεθύμνου σήμερα εκπέμπει την τελευταία του κραυγή. Την κραυγή αγωνίας του διοικητή, των ασθενών και του προσωπικού για την αδυναμία λειτουργίας του νοσοκομείου.

Εμείς στο νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν έχουμε πια κουράγιο ούτε κραυγή να βγάλουμε. Ο νέος οργανισμός εξαφανίζει το Πνευμονολογικό τμήμα, το ΩΡΛ και το Νεφρολογικό, 20 κλίνες, 19 γιατρούς, 19 νοσηλευτές, 90 διοικητικούς και τεχνικούς και κάνει αδύνατη τη λειτουργία της Μονάδας Αιμοκάθαρσης και της Μονάδας Περιτοναικής Κάθαρσης.

Το πρωί στις 13 Ιούνη οι νεφρολόγοι παραιτούνται. Δεν θα διαμαρτυρηθούν που κάνουν 10 - 11 εφημερίες, ούτε που είναι απλήρωτοι για τις εφημερίες, ούτε επειδή ζουν συνεχώς με την αγωνία να μην έχουν υλικά αιμοκάθαρσης, ούτε που αντί για ερυθροποιητίνη μεταγγίζουν πλέον τους ασθενείς τους, ούτε για τον νέο οργανισμό του νοσοκομείου που ακυρώνει τη λειτουργία της Μονάδας Αιμοκάθαρσης νοσηλευτικά και ιατρικά.

Δεν θα διαμαρτυρηθούν πια για τίποτα. Ενημέρωσαν μόνο, τους αιμοκαθαιρόμενους ότι το πρωί παραιτούνται όλοι.

Ενημέρωσαν την αντιπερειφεριάρχη και τον διοικητή του νοσοκομείου και παραδίδουν τους ασθενείς τους στα χέρια της πολιτείας, όπου και ανήκουν, στα χέρια του κράτους όπου είναι φορολογούμενοι πολίτες και στο οποίο ανήκει η ευθύνη για την υγεία τους και κυρίως στα στιβαρά χέρια του Λοβέρδου που τους διασώζει μια για πάντα από τη ζωή, με την σφαγή που διέπραξε στη δημόσια υγεία.

Αρκετά πια με τον εξευτελισμό των αρρώστων και το δικό μας, αρκετά με τόση κρατική αναλγησία.

Σώστε επιτέλους τις τράπεζες και αφήσετε τους αρρώστους που 'κοστίζουν' να πεθάνουν. Μην ψάχνετε άλλοθι στα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις. Εμάς δεν θα μας έχετε συνεργούς".

ΠΗΓΗ   ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου