Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Κινητοποιήσεις εργαζομένων στο νοσοκομείο Ρεθύμνου

«Χωρίς επαρκή χρηματοδότηση και προσωπικό το νοσοκομείο μας καταρρέει». Με τη φράση αυτή οι νοσοκομειακοί γιατροί περιγράφουν την κατάσταση του νοσηλευτικού ιδρύματος του Ρεθύμνου αλλά και γενικότερα των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, τα οποία θα λειτουργήσουν σήμερα με προσωπικό ασφαλείας, λόγω της απεργίας που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ.

Οι γιατροί έρχονται ξανά σε ρήξη με την κυβέρνηση πραγματοποιώντας σήμερα απεργιακή κινητοποίηση, ενώ από τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου ξεκινάνε επίσχεση εργασίας.

Για εικόνα κατοχής στην ελληνική κοινωνία σε ό,τι αφορά τις παροχές υγείας, έκανε λόγο χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου, Γιάννης Σαριδάκης.
«Καρκινοπαθείς αναζητούν στη Βουλγαρία και την Τουρκία τα φάρμακά τους. Τα παιδιά των οποίων οι γονείς δεν έχουν τα χρήματα για εμβόλια ανέρχονται σε ποσοστό 30%, κάτι που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε έξαρση επιδημιών.

Χρονίως πάσχοντες αδυνατούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους και βρίσκονται χωρίς θεραπεία, επίτοκες γυναίκες μένουν εκτός νοσοκομείων γιατί δεν έχουν να πληρώσουν. Αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα της σύγχρονης Ελλάδας που μας οδηγεί στα χρόνια της κατοχής», είπε χαρακτηριστικά.

«Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπως το σύνολο των νοσοκομείων της χώρας, καταρρέει κάτω από το βάρος των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό και της υποχρηματοδότητησης. Οι εργαζόμενοι, απλήρωτοι για πολλούς μήνες και εξοντωμένοι από την παράνομη εργασία που τους επιβάλλει η διοίκηση, διαπιστώνουν ότι δεν είναι σε θέση πια να εγγυηθούν για την ασφάλεια των ασθενών τους. Βρισκόμαστε απέναντι σε μια εξουσία κυνική και ανάλγητη που οδηγεί την ελληνική κοινωνία σε μια πραγματική γενοκτονία και η πολιτική αυτή με βεβαιότητα θα έχει χιλιάδες θύματα στο μέλλον», υπογράμμισε ο κ. Σαριδάκης.

Την κινητοποίηση των γιατρών στηρίζουν και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, συμμετέχοντας με τρίωρη στάση εργασίας 8-11 το πρωί. Η γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων, Όλγα Αντωνουσάκη τόνισε χθες μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι τα χιλιοειπωμένα προβλήματα των εργαζομένων παραμένουν. «Το προσωπικό εξουθενωμένο δουλεύει απλήρωτο τις υπερωρίες και τα νυχτερινά του για 7 μήνες και δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το πώς μπορεί να λυθεί το θέμα αυτό. Ενόψει των νέων μέτρων είμαστε κι εμείς σε κινητοποιήσεις και επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας και θα συντονιστούμε με τους γιατρούς για να υπερασπιστούμε το αγαθό της δημόσιας δωρεάν υγείας, για να μπορούν οι συνάνθρωποί μας να έρχονται στο νοσοκομείο που είναι το τελευταίο τους αποκούμπι και να αντιμετωπίζονται αξιοπρεπώς.
Οφείλουμε μαζί με την κοινωνία να αγωνιστούμε για το νοσοκομείο, για να έχουμε ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας».

Τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών στηρίζει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Στεφανάκης, τόνισε πως επιχειρείται σε συνθήκες κρίσης η διάλυση του ΕΣΥ, τη στιγμή που δέχεται αυξημένο αριθμό πολιτών που δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στις δομές του ΕΟΠΥΥ ούτε να πληρώσουν για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. «Η κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην περίθαλψη των ασφαλισμένων των τεσσάρων μεγάλων ταμείων που συνενώθηκαν και αυτό έχει αυξήσει την προσέλευση των ασθενών στα νοσοκομεία. Απαιτείται μια νέα προσέγγιση στον τομέα της υγείας από την πολιτεία, ώστε να ενισχυθούν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα υγείας, αφού εκεί καταφεύγουν οι πολίτες και χρειάζεται να τεθεί το θέμα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε νέα βάση, ώστε να είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό», επεσήμανε.

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ: ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΣΕΙ

Στην ανακοίνωσή της η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ αναφέρει:
«Οι μάσκες έχουν πια πέσει. Αυτή η εξουσία δε θέλει υγιείς ανθρώπους, δεν ενδιαφέρεται για κανένα σύστημα δημόσιας υγείας, δε συγκινείται από το δράμα των ανασφάλιστων αλλά ούτε και των "νεοανασφάλιστων" του χρεωκοπημένου ΕΟΠΥΥ.
Αυτή η εξουσία έχει κηρύξει πόλεμο εξόντωσης στους λειτουργούς της δημόσιας υγείας, για να την παραδώσει ολοκληρωτικά στα τρωκτικά της παραοικονομίας και της διαφθοράς, ενώ η κοινωνία θα μετρά χιλιάδες θύματα.
Αυτή η εξουσία θέλει να μετατρέψει οριστικά όσα νοσοκομεία απομείνουν σε οίκους εμπορίου για τους έχοντες, αδιαφορώντας παγερά για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού που δοκιμάζεται στα όρια της επιβίωσης.
Άξιο τέκνο αυτής της εξουσίας και ο λαλίστατος κος Μοσχοβάκης. Η εφιαλτική καθημερινότητα του νοσοκομείου θα μας θυμίζει παντοτινά την πρόοδο που ευαγγελίζεται.

Οι πολίτες του Ρεθύμνου με τις μεγάλες κινητοποιήσεις τους έβαλαν το θέμα της δημόσιας υγείας στην κορυφή της ατζέντας, απέτρεψαν αρνητικές εξελίξεις και ανάγκασαν τους άρχοντες να πάρουν έστω και καθυστερημένα κάποιες -εκτονωτικού χαρακτήρα- πρωτοβουλίες.
Σήμερα οι γιατροί του ΕΣΥ στο Ρέθυμνο, τιμώντας την υπόσχεση που έχουμε δώσει στους πολίτες αυτού του τόπου, ερχόμαστε σε μετωπική ρήξη με την εξουσία των τοκογλύφων που οδηγεί στην οριστική απαξίωση τις λιγοστές δομές δημόσιας υγείας στο νομό.
Βαδίζουμε μαζί με τους νοσοκομειακούς γιατρούς όλης της χώρας, το δρόμο της ανελέητης αντιπαράθεσης με τους ανθρωποθύτες του λαού, τον δρόμο της αξιοπρέπειας για τον ασθενή και για το γιατρό.
Καλούμε πολίτες και συλλογικότητες να βρεθούμε ξανά σ' αυτό το δρόμο, γιατί το δικαίωμα στη ζωή είναι αδιαπραγμάτευτο.
Καλούμε το συντονιστικό των φορέων να συνεδριάσει άμεσα για προγραμματισμό κινητοποιήσεων.
Στηρίζουμε δυναμικά τις δράσεις που αποφάσισε η ΟΕΝΓΕ και απεργούμε την Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη, ενώ από τη Δευτέρα 17 Σεπτέμβρη ξεκινάμε επίσχεση εργασίας».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου