Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Το νέο μνημόνιο - φοροκαταιγίδα

Φορολογικές επιβαρύνσεις για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και κυρίως για τους μισθωτούς με παιδιά φέρνει από την 1-1-2013 το φορολογικό πακέτο της κυβέρνησης, λόγω της κατάργησης του πρόσθετου αφορολόγητου ορίου για τα παιδιά και των αλλαγών στα κλιμάκια και στους συντελεστές.

Απώλειες θα έχουν και οι καταθέτες, καθώς το καθαρό ποσό των τόκων θα μειωθεί εξαιτίας της σχεδιαζόμενης αύξησης του συντελεστή στο 15% από 10% που είναι σήμερα. Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν και οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν για καύσιμο υγραέριο, αφού ο ειδικός φόρος κατανάλωσης εξομοιώνεται με το πετρέλαιο κίνησης, με αποτέλεσμα η λιανική τιμή του υγραερίου να αυξηθεί σε περίπου 1,40 ευρώ το λίτρο από 0,90 ευρώ που είναι σήμερα.
Οι μεγάλοι χαμένοι από τις φορολογικές ανατροπές, πέραν των ελεύθερων επαγγελματιών που θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με ενιαίο συντελεστή 30%-35%, είναι οι μισθωτοί με παιδιά και μηνιαίες αποδοχές άνω των 500 ευρώ. Κι αυτό γιατί:
  • H νέα φορολογική κλίμακα θα περιλαμβάνει μόνο τέσσερις φορολογικούς συντελεστές. Δηλαδή για εισόδημα μηδέν έως 5.000 ευρώ ο συντελεστής είναι μηδέν, για εισόδημα από 5.000 έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 10% ή 15%, για εισόδημα από 12.000 έως 16.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης θα είναι 18% και για εισόδημα άνω των 16.000 ευρώ θα είναι 35%.
  • Kαταργείται το αφορολόγητο όριο για τα παιδιά που σήμερα είναι 2.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί από τρία και πάνω.
  • Οι παραπάνω αλλαγές θα προκαλέσουν αύξηση του φόρου για εισόδημα από 5.000 έως 60.000 ευρώ, η οποία θα φανεί στην παρακράτηση φόρου στις μηνιαίες αποδοχές από την 1-1-2013. Μάλιστα οι επιβαρύνσεις θα είναι μεγαλύτερες για τα νοικοκυριά με παιδιά.
    Ετσι μισθωτός με δύο παιδιά και εισόδημα από 9.000 μέχρι 16.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 400 ευρώ, για εισόδημα 20.000 ευρώ ο φόρος αυξάνεται κατά 800 ευρώ και για εισόδημα 30.000 ευρώ ο πρόσθετος φόρος φθάνει τα 1.400 ευρώ.
    Αντίθετα ελαφρύνσεις θα έχουν όσοι δηλώσουν εισόδημα από 70.000 ευρώ και άνω.
    Για παράδειγμα, μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 90.000 ευρώ θα έχει όφελος 1.100 ευρώ.
    Επίσης στο κυβερνητικό πακέτο περιλαμβάνεται αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα καθώς και των συντελεστών της αυτοτελούς φορολόγησης για ναυτικούς και μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση με ταυτόχρονη επιβολή τέλους για το ελεύθερο κάπνισμα στους χώρους εστίασης.
    • ΕΩΣ 1.000 ΕΥΡΩ
    • Αγαμος μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 17.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον φόρο 100 ευρώ. Για εισόδημα 22.000 ευρώ ο πρόσθετος φόρος θα είναι 600 ευρώ και για εισόδημα 30.000 ευρώ η επιβάρυνση θα είναι 1.000 ευρώ.
    • ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
    • Επαγγελματίας με καθαρό εισόδημα 5.000 ευρώ δεν κατέβαλλε φόρο εισοδήματος, ενώ με το νέο σύστημα θα πληρώνει 1.500 ευρώ.
    ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ

    6,5 δισ. περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

    Επειδή το πρόγραμμα των περικοπών έπειτα και από την απαίτηση της τρόικας θα είναι εμπροσθοβαρές το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών θα τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη χρονιά.
    Στα 6,5 δισ. ευρώ ανέρχεται ο... λογαριασμός των περικοπών για μισθωτούς και συνταξιούχους στο πακέτο εξοικονόμησης δαπανών για τη διετία 2013 - 2014.
    Αν τώρα ληφθεί υπόψη η κατά την κυβέρνηση «διαρθρωτική αλλαγή» της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο έτη (από τα 65 στα 67) η συνεισφορά τους αυξάνεται στα 7,5 δισ. ευρώ περίπου. Επειδή το πρόγραμμα των περικοπών έπειτα και από την απαίτηση της τρόικας θα είναι εμπροσθοβαρές το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών θα τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη χρονιά.
    Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013 το οποίο κατατίθεται αύριο στη Βουλή θα περιέχονται μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα συνολικού ύψους 6,3 δισ. ευρώ περίπου. Εξ αυτών τα 4,5 δισ. ευρώ αφορούν παρεμβάσεις σε συντάξεις, 1 δισ. ευρώ εξοικονόμηση στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου και 800 εκατ. ευρώ στις δαπάνες για την καταβολή κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων.

    1 Κατάργηση δώρων δημοσίων υπαλλήλων. Οι απώλειες σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν το 10%. Τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας ανέρχονται σε 1.000 ευρώ μεικτά τον χρόνο. Για τους χαμηλόμισθους του Δημοσίου (νεοπροσλαμβανόμενοι, υποχρεωτικής εκπαίδευσης) ο μηνιαίος μισθός είναι 780 ευρώ και οι ετήσιες απολαβές 10.360 ευρώ περιλαμβανομένων των δώρων. Οι απώλειες σε ετήσια βάση φθάνουν στο 9,6%.
    2 Ειδικά μισθολόγια. Οι μειώσεις αναμένεται να εφαρμοστούν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2012.Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει περικοπή 6% με 7,5% στους ενστόλους. Για τους γιατρούς του ΕΣΥ προβλέπεται μείωση της τάξης του 13,5%, για τους πανεπιστημιακούς 17,5% και για τους δικαστικούς περί το 23%.
    3 Δημόσιο - θέσεις ευθύνης.
    Μειώνονται κατά 50% οι πρόσθετες αποδοχές που λαμβάνουν οι τμηματάρχες, οι διευθυντές και οι γενικοί διευθυντές. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανασταλεί και η χορήγηση του επιδόματος θέσης ευθύνης για όσους το λαμβάνουν.
    4 ΔΕΚΟ. Θα εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο. Ως αποτέλεσμα οι μειώσεις αποδοχών των εργαζομένων κατά περίπτωση θα φθάσουν το 20% ή και το 30%. Μάλιστα προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα των συγκοινωνιών προβλέπεται αύξηση της τιμής των εισιτηρίων σε μέσα μαζικής μεταφοράς κατά 25% από το α' τρίμηνο του 2013.

    5Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ξεκινά νέος γύρος περικοπών στις συμπληρωματικές αμοιβές (υπερωρίες, επιδόματα κ.λπ.) των εργαζομένων.
    6 Σώματα Ασφαλείας. Καταργείται η αυτόματη μισθολογική προαγωγή για όσους είναι σε Σώματα Ασφαλείας.
    Κόβονται τα δώρα
    Σύνταξη στα 67 για εξοικονόμηση 1 δισ.
    1 Περικοπή των δώρων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Ωστόσο αναμένεται να εξαιρεθεί ο ΟΓΑ, όπου συζητήθηκε η μείωση της σύνταξης κατά 30 ευρώ.
    2 Κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής).
    3 Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά μία διετία. Αυτό σημαίνει πως το γενικό όριο θα πάει από τα 65 στα 67, ενώ θα επηρεαστούν και τα «ενδιάμεσα» όρια (π.χ. μειωμένη σύνταξη).
    4 Αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης από 15 σε 20, ενώ συζητείται η δυνατότητα αναγνώρισης και πλασματικών ετών.
    5 Μείωση του εφάπαξ, κατά μέσο όρο από 20% έως 30%, σε 22 Ταμεία που χορηγούσαν υψηλότερο βοήθημα σε σχέση με τις εισφορές.

    6 Επιβολή ειδικής εισφοράς. Οσοι συνταξιούχοι έχουν πάρει υψηλό εφάπαξ, θα κληθούν να πληρώσουν μία ειδική εισφορά (τουλάχιστον 1%, ενώ μπορεί να κλιμακώνεται έως και το 3%).
    7 Αύξηση του ορίου ηλικίας για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ από τα 60 στα 64 έτη.
    8 Επιβολή αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων.
    9 Θέσπιση πλαφόν στα 720 ευρώ για τις συντάξεις των ανύπαντρων θυγατέρων.
    10 Κατάργηση των εποχικών επιδομάτων και των ειδικών επιδομάτων ανεργίας.
    «Ψαλίδι» σε Παιδεία και Υγεία
    Στην ΥΓΕΙΑ προβλέπεται:
    • Αύξηση εισφορών για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ.
    • Δραματική μείωση φαρμακευτικής δαπάνης. Συνολικά από Ταμεία και νοσοκομεία εκτιμάται πως θα εξοικονομηθούν πάνω από 900 εκατ. ευρώ.
    Στην ΠΑΙΔΕΙΑ προβλέπονται:
    • Συγχωνεύσεις ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Τμημάτων αλλά και σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ.
    • Επιβολή διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με στόχο έσοδα 65 εκατ. ευρώ.
    • Αύξηση ωρών διδασκαλίας ώστε να περιοριστούν δραστικά οι ανάγκες για αναπληρωτές καθηγητές.
    • Μείωση δαπάνης για δωρεάν βιβλία σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. Οι φοιτητές θα επωμιστούν μέρος των εξόδων για τα συγγράμματα.
    ΠΗΓΗ
    ΟΙ Ευρωπαίοι εταίροι, σε νέα συνεδρίαση του Euro working group το βράδυ της Παρασκευής, ενημερώθηκαν για τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα επί του πακέτου των μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ. Τα μέτρα τίθενται σε διαπραγμάτευση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τους επικεφαλής της τρόικας από την προσεχή Δευτέρα.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πακέτο των μέτρων θα κλείσει μόνο όταν υπάρξει η τελική συμφωνία με την τρόικα, με δεδομένη τη θέση των Ευρωπαίων εταίρων ότι αναμένουν την έκθεση των στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στο υπουργείο Οικονομικών καταγράφεται ανησυχία για τη στάση της τρόικας, με δεδομένες τις τριβές που υπάρχουν ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, ύψους 15 δισ. ευρώ, που δημιουργεί η επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

    Οικονομικού κύκλοι πάντως, τόνιζαν ότι το πακέτο των μέτρων, όπως παρουσιάζεται, δεν περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ανάσχεση της ύφεσης. Η προσφυγή και πάλι στα φορολογικά μέτρα, προκειμένου να καλυφθεί το κενό από τη μείωση των κρατικών δαπανών, δεν φαίνεται να αποτελεί ορθολογική επιλογή στην παρούσα οικονομική συγκυρία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, από το πακέτο των μέτρων τα 7,5 δισ. ευρώ θα υλοποιηθούν εντός του 2013 και τα υπόλοιπα το 2014.

    Η συμφωνία προβλέπει μέτρα ύψους 7,5 δισ. ευρώ από μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, 1,1 δισ. από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και 2,9 δισ. από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
    Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία των πολιτικών και θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα είναι τα εξής:

    Φορολογικά

    1. Η κατάργηση του επιπλέον αφορολόγητου μισθωτών και συνταξιούχων που έχουν τέκνα. Τα αφορολόγητα είναι σήμερα 2.000 ευρώ για 1 παιδί, 4.000 ευρώ για 2 παιδιά, 7.000 ευρώ για 3 παιδιά και 10.000 ευρώ για 4 παιδιά.
    2. Η αύξηση της φορολόγησης στους τόκους των καταθέσεων στο 15% από 10% που ισχύει σήμερα, μέτρο που θα οδηγήσει σε νέα εκροή καταθέσεων.
    3. Η εξίσωση φορολογίας πετρελαίου κίνησης και υγραερίου κίνησης, η οποία θα πλήξει χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που εγκατέστησαν στα αυτοκίνητά τους συστήματα υγραερίου.
    4. Η αύξηση της φορολογίας των τσιγάρων.
    5. Η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί, όπως προέβλεπε το δεύτερο μνημόνιο.
    6. Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ εστίασης, αλλά με αντιστάθμισμα την καθιέρωση τέλους, το οποίο θα καταβάλλουν τα εστιατόρια που επιτρέπουν το κάπνισμα.
    7. Η μείωση του επιστρεφόμενου ΦΠΑ στους αγρότες στο 6%.
    8. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών θα εντάσσονται στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.
    9. Οι φορολογικοί συντελεστές της κλίμακας από 26% έως 45% καταργούνται και στη θέση τους δημιουργείται ένας συντελεστής 35%.
    10. Κατάργηση του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και φορολόγηση με συντελεστή 35%.
    11. Εξετάζεται και η αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% στο 60%.
    12. Από το 2013 έχει αποφασιστεί η σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ κάθε χρόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους.
    13. Από το 2013 θα ισχύει νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων με τέσσερα κλιμάκια και με συντελεστές από 15% έως 35%, για εισοδήματα όμως άνω των 100.000 ευρώ.
    14. Από το 2013 καταργούνται πλήρως, τουλάχιστον με βάση το τελευταίο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, όλες οι φοροαπαλλαγές, εκτός ελάχιστων που θα διατηρηθούν με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.
    15. Θεσπίζεται συντελεστής 35% ή 40% για τη φορολόγηση των αδήλωτων καταθέσεων που «φυγαδεύτηκαν» στο εξωτερικό.
    16. Μειώνεται στο 30% ή 35% το ποσοστό φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων από περίπου 43% που είναι σήμερα.
    17. Ο νέος φόρος στα ακίνητα, που θα αντικαταστήσει το τέλος που πληρώνουν σήμερα οι ιδιοκτήτες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά και το ΦΑΠ, θα επιβάλλεται χωρίς να εξετάζεται εάν αποφέρουν εισόδημα ή ιδιοχρησιμοποιούνται.

    Μείωση δαπανών

    Α. Συντάξεις
    1. Αύξηση γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.
    2. Αύξηση του κατώτατου ορίου χρόνου συνταξιοδότησης από τα 15 έτη σήμερα στα 20 έτη.
    3. Μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, κλιμακωτά, από τα 1.000 ευρώ με 1% έως και 15% (για συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ).
    4. Μειώνεται το εφάπαξ κατά 20%-30% σε 22 ταμεία. Επιπλέον, επιβάλλεται εισφορά σε όσους πήραν αυξημένο εφάπαξ τα προηγούμενα χρόνια.
    5. Καταργούνται πλήρως τα δώρα (Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα άδειας) συνταξιούχων, εκτός των χαμηλών συντάξεων (360 ευρώ) και του ΟΓΑ, ωστόσο οι μηνιαίες αγροτικές συντάξεις μειώνονται κατά 30 ευρώ. Δηλαδή δεν θίγονται τα δώρα ετήσιου ύψους 720 ευρώ και αφαιρούνται από τις συντάξεις 420 ευρώ το χρόνο ή συνολικό ποσό 336 εκατ. ευρώ.
    6. Περικόπτονται οι συντάξεις των άγαμων θυγατέρων και τίθεται πλαφόν στα 720 ευρώ.
    7. Κατάργηση της καταβολής του βοηθήματος ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω από τα 65 έτη, αντί του ορίου των 60 ετών που ισχύει σήμερα.
    8. Περικοπές σε συνταξιούχους ειδικών μισθολογίων και μειώσεις στις συντάξεις ένστολων λόγω κατάργησης της αυτόματης μισθολογικής προαγωγής.
    9. Μείωση 25%-30% στις συντάξιμες αποδοχές για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ λόγω της επέκτασης του νέου μισθολογίου.
    10. Η παρακράτηση φόρου στα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα μελετάται να αυξηθεί από το 20% στο 25%.

    Β. Μισθοί
    1. Καταργούνται πλήρως τα δώρα (Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα άδειας) στους δημόσιους υπαλλήλους. Με την πλήρη κατάργηση το όφελος για το Δημόσιο αυξάνεται σε 680 εκατ. ευρώ αντί 340 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση.
    2. Ειδικά μισθολόγια: Μειώνονται αναδρομικά από την 1η Ιουλίου οι αποδοχές ένστολων, δικαστικών, γιατρών ΕΣΥ, διπλωματών, μουσικών κ.λπ., κατά ποσοστά που ποικίλλουν για κάθε κατηγορία. Η μεσοσταθμική μείωση για όλους θα είναι 12% και το όφελος 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
    3. Εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, που εφαρμόζεται στο Δημόσιο από το Νοέμβριο του 2011. Θα σημάνει μειώσεις στις αποδοχές περίπου κατά 30% σε ορισμένες κατηγορίες.
    4. Αναστέλλεται για μια διετία η καταβολή των επιδομάτων θέσης ευθύνης.
    5. Δρομολογείται νέου τύπου εργασιακή εφεδρεία στους δημόσιους υπαλλήλους για την έξοδο με «διαθεσιμότητα» 15.000 υπαλλήλων.
    6. Καταργούνται οι αυτόματες μισθολογικές προαγωγές στα σώματα ασφαλείας.

    Γ. Επιδόματα
    1. Τα προνοιακά επιδόματα θα δίνονται με εισοδηματικά κριτήρια.
    2. Πλήρης κατάργηση των εποχικών επιδομάτων και αντικατάστασή τους με ειδικά επιδόματα ανεργίας.
    3. Μειώνονται οι δαπάνες για τις μετακινήσεις των νεφροπαθών.
    4. Μειώνονται οι φοροαπαλλαγές κοινωνικού χαρακτήρα και διατηρούνται για άτομα με αναπηρία άνω του 67%, τυφλούς και νεφροπαθείς.
    5. Καταργούνται τα πολυτεκνικά επιδόματα του ΟΓΑ.

    Δ. Υγεία
    1. Αυξάνονται οι εισφορές των ασφαλισμένων του ΟΓΑ.
    2. Μειώνεται περαιτέρω η φαρμακευτική δαπάνη.
    3. Μειώνεται το κόστος λειτουργίας των νοσοκομείων μέσω συγχωνεύσεων ή καταργήσεων μονάδων.
    Ε. Δημόσιο και ΔΕΚΟ
    1. Μείωση στις ελαστικές δαπάνες υπουργείων κ.λπ.
    2. Καταργούνται ή συγχωνεύονται νομικά πρόσωπα δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου.
    3. Καταργούνται οι περισσότερες δημοτικές επιχειρήσεις.
    4. Μειώνεται το προσωπικό και οι αμοιβές στους δήμους.
    5. Μειώνονται οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) που αποδίδονται στους δήμους.
    6. Μειώνονται οι επενδύσεις των δήμων.
    7. Μειώνεται το κόστος λειτουργίας των ΔΕΚΟ.
    8. Αυξάνεται η τιμή των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά 25%.
       
    ΠΗΓΗ

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου